Nyugalom az etetőasztalnál


Nyugalom az etetőasztalnál

A zavartalan takarmányfelvétel alapkövetelmény a termelő telepeken. Három különböző etetőasztali nyakfogó/markorlát került összehasonlításra egy erről szóló vizsgálatban.

A tejtermelés ABC-jéhez tartozik a tehénkomfort azon fejezete, ami biztosítja a könnyű takarmányfelvétel lehetőségét a tehenek egymás zavarása nélkül. Ezért fontos az optimalizált etetőasztali nyakfogó rendszer. Különféle típusok állnak rendelkezésre: markorlát, hajlított nyakfogó, etetőrács, normál nyakfogó.

Kiszorítósdi az asztalnál

Egy egyszerű markorlát is működhet sérülésveszély nélkül, ha az jól van méretezve. Azonban, ha vakcinázásra vagy vérvételre kerül a sor, a markorlát a legmunkaigényesebb megoldás. A teheneket igencsak körülményes lefogni, rögzíteni. Továbbá a rangidősek könnyen kiszoríthatják a gyengébbeket az asztaltól, így a takarmányfelvétel eléggé nyugtalan légkörben történhet. Egy teszt istállóban 1 évvel ezelőtt a markorlátot hajlított nyakfogóra cserélték. Az automatikusan mért aktivitás rövid idő alatt csökkeni kezdett. Igaz, a hajlított nyakfogónál ugyancsak nem lehet rögzíteni a teheneket, csak akkor, ha van külön egy befogó állomás. A hajlított nyakfogó elsősorban szarvalt tehenekhez ajánlott. A vemhességvizsgálat, kezelés és vakcinázás legegyszerűbben és legkönnyebben normál nyakfogóval lehetséges.

Markorlát és nyakfogó együttese egy külső etetőasztalos istállóban

Markorlát és nyakfogó együttese egy külső etetőasztalos istállóban (forrás: www.lfl.bayern.de)

Egy etetőrácsnak és nyakfogónak rendkívül strapabírónak kell lennie úgy, hogy kárt ugyanakkor az állománynak ne okozzon. Hiszen a takarmány elérése céljából a tehenek nekifeszülnek, támaszkodnak a nyakfogóknak, rácsoknak. Általános biztonsági nyakfogónak szélessége rendkívül egyszerűen állítható. Egy U-bilincs segítségével hozzáigazítható a nyakfogó szélessége bármely, nagyobb tehén méretéhez. A nyakfogó keret szintén után állítható, hozzáigazítható egy már meglévő rendszerhez. Alapvetően ilyenkor csökken az etetőhelyek száma, viszont a rangidős és gyengébb tehenek közti távolság nő.

A vizsgálat célja, hogy 24 órán keresztül figyelemmel kísérje az etetőasztalnál a tehenek viselkedését. Megméri a gyengébb és erősebb egyedek viszonyát különböző etetőasztali korlát/nyakfogó típusoknál. Ezen típusok a következők:

-variáció 1: hajlított nyakfogó (NNY)

-variáció 2: markorlát (MK)

-variáció 3: biztonsági nyakfogó (BNY)

A vizsgálatra egy 94 férőhelyes pihenőbokszos (felsőcsöves) istállóban került sor. Az istállóban szimentálik voltak, részben szarvaltak. A férőhely arány 1.2:1 (80 etetőhely). A tehenek TMR-es takarmányt kaptak a reggeli fejés után. Estére éppen csak utánszórtak. Az adag széna- és kukorica szilázsból, gabona- és szójadarából, valamint ásványi anyagokból állt. Az etetőasztalban biztonsági nyakfogók, 71 cm osztásban kerültek beépítésre. 2×5 méterben pedig az 1-es és 2-es variációk álltak rendelkezésre. Egy harmadik 5 méteres raszterban a meglévő biztonsági nyakfogó maradt (1-es variáció), mint kontroll eszköz. A 2-es variáció (MK) ötméteres szakaszon 3 csöves markorlát, aminek alsó és középső markorlátja között 41 cm távolság volt. A 3-as variáció biztonsági nyakfogó lévén billenő szerkezettel rendelkeztek. Az etetőasztali variációk a +-0,0-tól 64 cm-re voltak. A bebúvó függőleges magasság 88 cm, így a teljes magasságuk 152 cm. Vízszintes irányban a markorlátnál a korlát 6 cm-re kijjebb került a síktól (csőátmérő). A három eszközt egymástól kellő távolságra építették be, használatuk során a tehenek nem kerültek „zsákutcába”, azaz egymástól mért menekülő útvonalak biztosítottak. Így a vizsgálat reprezentatív eredményt adott. A variációkat párhuzamosan vizsgálták, tehát a tehenek választották meg teljesen szabadon, hogy melyik állásból szeretnének enni.

Akadály az etetőasztalnál

Átépítés után, három hét megszokási időt adtak. Ezután hét napon keresztül 24 órás videó képek kerültek rögzítésre. A kiértékelésnél öt perces időintervallumok alapján számolták, hogy egyidejűleg mennyi tehén volt az asztalnál és azok közül mennyi tartózkodott a három variánsnál.

1.613 megfigyelési kép átlaga alapján (5 perces intervallumok) az etetőasztali „forgalom” hajlított nyakfogónál 1.22, a biztonsági nyakfogónál 1.37 és a markorlát esetében 1.33 volt. A minimum érték azt az időszakot jelenti, amikor nem volt „forgalom”, azaz a tehenek nem ettek az asztalnál. A legnagyobb tolongást egyszerre 6 db tehén jelentette egy időben, a nyakfogókon. Közülük a biztonsági nyakfogót használta a legtöbb tehén.

Etetőasztali látogatások száma 24 órás bontásban

Etetőasztali látogatások száma 24 órás bontásban

A lehetőleg stresszmentes hozzáférés az etetőasztalhoz és a zavartalan takarmányfelvétel alappillére a tehénkomfortnak és előfeltétele a magas tejhozamnak. Átlagosan mindhárom variáció meg tudta teremteni az elegendő férőhelyet az asztalnál az állomány számára. A vizsgált időszak közel harmadától a feléig az asztal üresen, tehénmentesen állt. A markorlátnál gyakoribbak voltak a 2-4 tehenes egyidejű látogatások, mint a nyakfogók esetében. A hajlított nyakfogót kevésbé kedvelték a tehenek, mint a biztonsági nyakfogót, ill. a markorlátot. A meglévő nyakfogók etetőhelyeinek egymástól mért távolsága csak 19 cm. A biztonsági nyakfogónál, annak kerete miatt ezt a maximális szélességet 28 cm-ig lehet növelni. A markorlát is csak annyi helyet tud biztosítani, amennyire a következő tartó oszlop engedi. Mindhárom variáns esetében két nagyobb napi ciklus figyelhető meg: reggel 8 óra körül és délután 16-20 óra között. A köztes időben az asztal csak gyéren látogatott. A legritkább forgalom a kora reggeli órákra jellemző. A reggeli fejés időszakában (4-5 óra) alig volt tehén az asztalnál. A fejés után, 8-9 órakor volt a legintenzívebb időszak. A gyengébb jelenlét a markorlátnál a reggeli főidőben (8 óra) egészen biztosan összefügg a rendkívül sok kiszorítással (rangidős kontra gyengébb egyed). A délutáni fejés után (15-16 óra) szintén kevés volt a látogatások száma. Az ilyenkor érkező csúcsidőben is ugyanolyan kevesen voltak, mint a reggeli csúcskor. Az éjszakai óráktól kezdve hajnalig a látogatások száma mindhárom variánsnál folyamatosan csökkent.

1. táblázat: Átlag, maximum és munimum etetőasztali látogatottság a különböbő nyakfogók és markolát esetében

1. táblázat: Átlag, maximum és munimum etetőasztali látogatottság a különböbő nyakfogók és markolát esetében

Kiszorítások növekvő száma a markorlátnál

A nyakfogó esetében közel azonos számú kiszorítás volt tapasztalható. Mindkét eszköz használata közben, átlagban 18 kiszorítás (eltolás, kilökés) történt 2 óránként. Közel háromszor annyi történt a markorlátnál. Kétóránként 57.2-szer volt kontaktus két tehén között. A különbség szembeötlő a nyakfogókkal szemben. Extrém esetekben 72 kontaktus jutott 2 órára, azaz 0.6 kiszorítás minden egyes percre. A nyakfogók maximuma 31 és 25 kontaktus az adott időintervallumra. A legtöbb esetben a rangsor két végén álló tehén (erős és gyenge) között alakult ki. A nyakfogók függőleges csövezései megóvják a gyengébb teheneket a fejlóbálástól. A markorlátnál a sorrend láncreakcióként megy végig az állományon: minden tehén nálánál gyengébb mellé állva próbálja kiszorítani a másikat és így tovább. Ezért a nyakfogók használata lényegesen nagyobb nyugalmat biztosít az etetőasztalnál.

2. táblázat: Átlag, maximum és munimum kiszorítások a különböző nyakfogók és markorlát esetében

2. táblázat: Átlag, maximum és munimum kiszorítások a különböző nyakfogók és markorlát esetében

Védelem a rangidős ellen

A tehenek számára az etetőasztalt és takarmányt könnyen megközelíthetőnek és elérhetőnek kell tenni. Továbbá a gyengébb egyedeket védeni kell az erősebbektől. A biztonsági nyakfogó vagy normál nyakfogó (nem hajlított! –szerk.) használatával a fenti problémák kiküszöbölhetők, ellentétben a hagyományos etetőrács, ill. markorlátok használatával.

Szerző: André Heinbücher és Prof. Dr. Steffen Hoy
Forrás: Landwirt 14/20
Fordította: tartastechnologia.hu
Kiemelt kép forrása: dpa

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük