Ha az öreg kocák blokkolják a takarmánylehívó állomást


Ha az öreg kocák blokkolják a takarmánylehívó állomást

Az öreg kocák gyakran blokkolják a takarmánylehívó állomások bejáratát. A süldők és a falka rangsorban hátrébb lévő kocák ilyenkor nem esznek. Néha elég egy egyszerű változtatás a karám elrendezésében vagy módosítás a működtető szoftverben és a probléma máris megoldott.

Süldő betanítás és kocamenedzsment - ezek nélkül akadozik a kocatakarmánylehívó állomás használata

Süldő betanítás és kocamenedzsment – ezek nélkül akadozik a kocatakarmánylehívó állomás használata

Sok gazdánál üzemel koca takarmánylehívó állomás, amivel süldőit és kocáit egyidőben takarmányozza. Sokszor előfordul, hogy a rangidős koca (vagy kocák) kibérli magának a bejárati kapu előtti területet. Így a rangsor végén lévő kocáknak és a frissen bekerült süldőknek alig van esélyük arra, hogy a napi takarmányadagjukhoz hozzájuthassanak. Különösen nehéz a dolguk azon állomások esetében, amiknek kombinált be- és kijárati kapui vannak. Ezeknél csak akkor nyílik a bejárati kapu, ha takarmányozandó egyed áll elé. Az átengedő kapus rendszernél sincs erre általános orvosság. Ezeknél az állomásoknál is megtörténhet, hogy a rangidős koca elállja a bejárati kapu útját. De ennek a rendszernek az előnye abban mutatkozik meg, hogy a koca az állomást messzebb a bejárati kaputól hagyja csak el. A kijárattól az itatókon, pihenőtéren és az esetleges játékokon keresztül vezet az út vissza a bejárati kapuig. Ezek együttese kell, hogy megakadályozza azt, hogy a rangidős koca ismét a bejárati kapu elő álljon, vagy feküdjön. Sok sertéstelep alkalmaz kombinált be- és kijáratú állomásokat és teljesen jól boldogulnak velük. Mint minden csoportos kocatartással kapcsolatos rendszerben, itt is az a lényeg, hogy annak minden előnyét kihasználva, a hátrányok minimálisra csökkenjenek – akár karámrendszer átépítéssel és/vagy telepi menedzsment egyéb eszközeivel.

Optimalizált beállítások

Átépítéssel, átrendezéssel könnyen javítható a helyzet. Szabadabb tér a bejárati kapu környékén például sokat segít. A karámrendszer újragondolása és átépítése is hozzájárul, hogy a rangidős koca ne tudja blokkolni a bejáratot. Szintén egy megoldás lehet, ha a szoftverbeállítások módosulnak. Az optimum beállítása alatt nem csak a takarmányozás ideje értendő. Persze, ha a lassabban evő kocához rövidebb időintervallum társul, akkor a kiadagolt takarmánymennyiség a vályúban marad, vagy éppen kitúrva, körülötte. A jóllakottság érzése nélkül távozó kocák ebből kifolyólag azonnal vissza akarnak térni a vályúhoz, hogy felegyék a porciót, tehát a bejáratnál ismét zsúfoltság alakul ki. A helyszíni adottságok szerint javasolható a fix csoportokról dinamikus csoportokra való átállás, vagy éppen ennek fordítottja adhat megoldást.

Süldők betanítása

A süldő egy fontos pontja a telepi menedzsmentnek. Gyakran a telepvezetők a süldőket csak a második vemhességi cikluskor adják hozzá először a csoportokhoz. Amennyiben elegendő hely áll rendelkezésre, akkor 1 nappal a csoporttal történő összezárás előtt, a süldőket könnyen be lehetne tanítani. Így a fiatal kocák magabiztosságot és jártasságot szereznek, még mielőtt a falkába, a domináns egyedek mellé bekerülnek. Sokszor a gyártók mechanikus betanító állomásokat is kínálnak. A legbiztosabb, de legdrágább megoldás egy komplett állomás alkalmazása a betanításhoz. A gazdának kell eldöntetni, hogy ennek többletköltsége szembeállítható-e a süldők takarmányfelvétel hiányából adódó teljesítmény csökkenéssel.

Néhány vizsgálandó pont a koca takarmánylehívó állomások menedzsmentjéhez:

  • megfigyelni a csoportokat: kellően nyugodtak-e?
  • a karámrendszer eléggé strukturált?
  • itató helyek elég messze kerültek a bejárati kaputól, hogy a jóllakott, éppen ivó koca figyelmét lekössék?
  • figyelem lekötő játékok használata a csoportban
  • süldő-menedzsment újragondolása
  • takarmány ellenőrzés: az elegendő rostanyag jóllakat és nyugtat
  • probléma esetén gyártóval/forgalmazóval kapcsolatba lépni
  • tapasztalat csere más telepekkel, akik hasonló technológiát alkalmaznak
  • problémás kocát eltávolítani a csoportból
Szerző: Ing. Erwin Haidwagner szaktanácsadó, LK-Schweineberatung Steiermark in Gleisdorf
Forrás: Landwirt 14/22
Fordította: tartastechnologia.hu

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük