Gyakorlati eredmények a sertéstartásban


Gyakorlati eredmények a sertéstartásban

A bajor Bayerischen Landesanstalt für Landwirtschaft minden alkalommal megvizsgálja a sertés tartástechnológiákat és piaci újdonságokat, kizárólag gyakorlati szempontok szerint. Levonva a következtetéseket, javaslat tétellel segíti a sertéstartókat a mindennapi életben. Ez az összeállítás azokról a gyakorlatból származó tippekről szól, amik talán a legfontosabbak lehetnek egy sertéstartónak.

Csoportkialakítás kocáknál

Csoportos kocaszálló

Csoportos kocaszálló

Két fajta csoportkialakítást teszteltek. Az egyedi állások a következőképpen kerültek beüzemelésre: a malacok leválasztása és a kocák beterelése után 3 napig szoktatásban vannak. Ez azt jelenti, hogy napi rendszerességgel gondozói felügyelet mellett, a kocák csak enni járnak be az egyedi állásokba, utána onnan szabadon távoznak. Ebben az időszakban a kocák verekedései nem jelentenek veszélyt a vemhességre, sokkal inkább a jó kondíció és termékenység jelei láthatók.  Az egyedi állások mögötti terület a közlekedő, melynek minimum 160 cm szélesnek, valamint karámrendszerének kellően erősnek kell lennie a nekidőlő kocák súlya miatt.  A verekedésekkor a kocák a válaszfalaknak szorulnak és a nem masszív válaszelem sérüléseket is okozhat. Röviddel a termékenyítés előtt 2 napig, a kocákat az egyedi állásokban kell tartani, majd azt követően kinyitni és nyithatóvá tenni, hogy a falkasorrend miatt, minden kocának szabad helye legyen a későbbiekben. A második vizsgált csoportkialakítás az egyedi koca takarmány lehívó állomást használó 28 napos, vemhes kocáké. 40-40 koca fix és dinamikus csoportokban voltak. A csoportokba a kocáknak általánosan jó kondícióval kell érkezniük. Az állomásokon persze takarmánygörbe szerint, változatosan kapnak takarmányt és ezeken felül teljes nyugalomban vannak a kocák. A nagyobb közlekedőknek és kevesebb karámrendszernek köszönhetően nincs verekedés, hiszen több esély van menekülésre (nincs zsákutca) és a csoportban tartás is egyszerűbb így, számottevő sérülés és ebből eredő vetélés nélkül. Több más faktor is befolyásolhatja a születendő malacok számát, nem lehet bizonyos folyamatokat mérőszámokkal illetni, de általánosságban azonban elmondható, hogy a kocák csoportosítása nagyobb életterekben egyszerűbb és célravezetőbb.

Tapasztalatok a farokvágásról és nem farokvágásról

Farokvágás: vágni vagy hagyni?

Farokvágás: vágni vagy hagyni?

A normál malacnevelő és hizlaldai karámrendszerekben meglehetősen nehéz farokvágás nélkül malacokat, ill. hízókat tartani. Nagyobb élettérrel és gyakran változtatott játékokkal mégis van rá esély. Jó eredmény érhető el strukturált nyersrost napi, kismennyiségű adagolásával. Fontos úgy tekinteni az állományra, hogy már ma tudható legyen, mit csinálnak majd holnap (viselkedés analízis – szerk.). A gondozónak folyamatosan figyelnie kell az állományt, hogy a megváltozott állatmagatartásra azonnal reagálni tudjon.

Malacnevelő padozatkialakítás

Választás után műanyag vagy kombinált, 35 kg felett beton rácspadozat ajánlott

Választás után műanyag vagy kombinált, 35 kg felett beton rácspadozat ajánlott

Műanyag és betonrács padozat összehasonlítása: malacok, akik a műanyag rácspadozaton voltak, több takarmányt fogyasztottak. A megfigyelt állatoknál a hátsó körmöket minden héten levágták. A körmök állapotát hámsérülés, gyulladás és ízületi problémák vonatkozásában is vizsgálták. A megfigyelések könnyen kimutatták a műanyag rácspadozat előnyeit. Emellett a betonrácson nevelkedett körmök kikeményedtek és a műanyag rácspadozatra visszahelyezve javulásnak indultak. Az 5-6 hetes korig a körmök folyamatosan erősödtek a műanyag rácspadozaton. Ez a növekedés könnyen vezet deformitáshoz, ami egy jó időben elvégzett betonrácsos padozatra való áttereléssel orvosolható. De elmondható, hogy a malacoknak 32 kg-os korig műanyag rácspadozaton van a helyük. A kismalacok lábszerkezete sokkal fontosabb és lényegesebb, mint a hízóké, ezért a műanyag rácspadozat a kutrica teljes padozatfelületén javallott. A betonrácsokon a malacok mindig piszkosnak tűnnek, ami a felvásárlási árban jelentkezhet vevői oldalról. Továbbá a teljesen betonrácsos padozatú termekben az átlaghőmérsékletet 2 Celsius fokkal magasabban kell tartani. Ebben az esetben a kombinált padozat (műanyag+beton) lehet az ideális megoldás. Viszont ez a kombinált padozatfajta megköveteli a két felület találkozásai pontjainál lévő él-, szintkülönbség- és hézagproblémák kiküszöbölését.

Automata önetetők

AP-Swing automata önetető malacoknak és hízóknak

AP-Swing automata önetető malacoknak és hízóknak

A rendelkezésre álló fő etetőrendszerek a vizsgált malacnevelő termekben a 175 cm hosszú rövidvályú szenzorral és száraz automata önetető (AP-Swing) voltak. A takarmány alapanyagok már ledarálva a tároló silózsákokból a Spotmix-takarmányozón át, lemérve, kiadagolva és az etetőhelyekre (rövid vályú és önetető) szállítva került felhasználásra. A vályúban nedvesítve, az önetetőkből pedig szárazon tudják a malacok felvenni a takarmányt vagy maguktól külön vizet adagolnak hozzá. A vályúnál lehetőség van arra, hogy a gyakran friss és kis mennyiségekkel újra takarmányt kínáljanak fel, a leválasztást követő első napokban különösen hasznos, hogy a rendszeres evésre rávegyék így a malacokat. Ez valamivel magasabb takarmányfelvételt garantál. Ezzel párhuzamosan ebben a kezdeti fázisban nagyobb súlygyarapodás is érhető el. A malacok az önetetőkkel 30 kg-os súlyig pótolják ezt a kezdeti lemaradást. A gondozó mindkét rendszer kezelését könnyen el tudja sajátítani. Az automata önetetők kiválasztásakor egy lényeges pontra kell odafigyelni: az érkező kismalacokhoz is könnyen lehessen állítani a takarmányadagokat és a későbbi állítgatás is egyszerű legyen a gondozó számára. Valamint az állatoknak biztosítania kell azt a lehetőséget, hogy száraz és/vagy nedves takarmányt fogyaszthassanak. A magasabb teljesítmény eléréséhez a választott malacok érkezése utáni kezdeti időszakban, további etetővályúk elhelyezése szükséges a kutricákon belül. Ezeket naponta többször friss takarmánnyal és vízzel keverve kell feltölteni.

Betonrács réseltségeinek csökkentése 

Betonrács padozat réseltség %-os beállítása

Betonrács padozat réseltség %-os beállítása

2013. január 1. óta tíz kocánál nagyobb állattartó telepen a csoportlétszámtól függően 2.5 m2 férőhelyet kell biztosítani kocánként. Ebből ki kell alakítani legalább 0,95 m2 a süldőknek és 1,30 m2 a kocáknak úgy, hogy a felület 15%-nál nagyobb része nem lehet perforált (réselt) és ugyanakkor összefüggőnek kell lennie. Egy relatív egyszerű megoldással a betonrács padozat réseit könnyen be lehet tapasztani. A „Klick-ins” egy műanyag csík, amit egyszerűen a rácsok réseibe illesztve és lefogatva, teli beton padozatok hozhatók létre. Általában 50 cm hosszú, és 18-26 mm réseltségbe illeszthető. A hosszából vágni lehet. A termék holland, de beszerezhető bármely tartástechnológiát forgalmazó cégtől.

PigSaver 

PigSaver malac melegítő és elkülönítő tálca

PigSaver malac melegítő és elkülönítő tálca

A PigSaver egy 39 x 39 x 4 cm-es melegítő tálca a fiaztató kutricákba, ami ideiglenesen a padozathoz van rögzítve és addig használatos, amíg a gyenge malac kellően fel nem melegedett és erőre nem kapott, hogy visszatehető legyen az alomba. A gyakorlatban a vizsgálat során arra figyeltek, hogy az erőtlen malac ne egyedül birkózzon meg a nehézségekkel. Ugyanis segítség nélkül a gyenge malacok képtelenek a kocatejet felvenni. A PigSaver segít abban, hogy az erőtlen malacok hosszabb ideig melegedhessenek, külön az alomtól. A kérdés csak az, hogy nincs-e olcsóbb megoldás erre? Ugyanis a korai kocatej felvétel (szopás) különösen a fejletlen malacoknál első helyen áll a fontossági sorrendben.


Játék a termékenyítőben

Koca játék

Koca játék

A kocáknak rögzített pozícióban olyan figyelem elvonó eszközöket kell alkalmazni, melyeket a kocák meg tudnak vizsgálni és azokat mozgatni is tudják. Ez 2013. január 1. óta kötelező minden új és 2003. január 1. előtti telepekre vonatkozóan is, beleértve az azóta elvégzett rekonstrukciós beruházásokat is. Az EuroTier-en bemutatott műanyag harapó henger, két fél darabból áll és az egyedi állások ¾” csöveire rögzítve, harapható és csúsztatható a kocák által. Ára nem a legkedvezőbb (kb. 10 euro), így zsebbe kell nyúlni, viszont olcsóbb megoldás egy PVC vízcső héj darab jelenthet.

Szerző: Otto SCHWEMMER, Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft, Schwarzenau (D)
Dipl.-HLFL-Ing. Hannes MADER, abz Lambach
Forrás: Landwirt 13/03
Fordította: tartastechnologia.hu

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük