Hullaszállítás felsőfokon a sertéstelepeken


Hullakezelés felsőfokon

Gondolt-e már arra, hogy mennyi pénzt, időt, energiát emészt fel egy-egy koca-, hízó-, vagy kanelhullás alkalmával a logisztika. Gépet, hozzá “speciális” adaptert, gépkezelő személyzetet, gondozót kell keríteni és munkába állítani szinte pillanatok alatt. Persze mindezt csakis munkaidőben, mert késő délutántól másnap reggelig ki dolgozik egy átlagos sertéstelepen, aki mindezzel meg tud bírkózni, ráadásul többedmagával. Ma már létezik erre egy igen egyszerű megoldás.

Pénz, idő, energia. Ezek olyan fogalmak egy sertéstelep életében, amiből mindig több kellene, mert ezekből sosem elég. Számos alkalommal láthatók elhullott tetemek kihúzva az istálló elé, némelyik lábán még a “logisztika” nyomai. Akár órák is eltelnek, amíg egy munkagép és kezelője elviszi a gyűjtőhelyre. A modern sertéstelepeken alkalmazott gépekkel könnyen megoldható a szállítás. De az istállón belüli mozgatás máig kézi erővel, több telepi dolgozóval és sok idő elvesztésével történik. Miért is ne lehetne munkaerőt, időt és energiát (rezsit) csökkenteni?

HC III hullaszállító kisgép

HC III hullaszállító kisgép

HC III hullaszállító kisgép

A HC gépcsalád az egyszerűséget és megbízhatóságot ötvözi a HC III hullaszállító kisgépben. A HC III kézi erővel mozgatható, kerekei biztosan veszik a göröngyös akadályokat. Az akkumulátorról működtetett, kézzel vezérelt, elektromos csörlővel egyszerűen és könnyen felcsévélhető a tetem. Mindenféle erős fizikai beavatkozás nélkül, egyetlen ember képes a kutricából az elhullott sertést eltávolítani. A géphez jár egy vakcinázó tálca, amelyre fecskendőket, gyógyszereket feltéve, látogatható az állomány. A HC III kisgép könnyen tolható és húzható: pontosan a mindennapi feladatok ellátása miatt került kikönnyítésre, mintha csak egy guruló tálcakocsi lenne hullaszállító funkcióval. Szélessége 480 mm, tehát a standard 800-1000 mm széles folyosókon kényelmesen elfér. Anyaga tüzihorganyzott acél, súlya 60 kg, amely kellő stabilitást ad hullszállításkor. A HC III hullaszállító kisgép vontató kapacitása 125 kg, tehát ideális választás lehet hizlaldákhoz, előhizlaldákhoz vagy utónevelőkhöz.

HC V önjáró hullaszállító kisgép

HC V önjáró hullaszállító kisgép

HC V önjáró hullaszállító kisgép

A következő modell az előző típus fejlesztett változata. A HC V önjáró hullaszállító a nevében jelzett módon, azaz elektromos meghajtással működik. Akkumulátorról irányítható a gép, maximális sebessége 5 km/h előremenetben. Kézreálló karokkal irányítható előre és hátra, valamint a csévélés kezelőszerve is itt található. Ergonomikus, lényege, hogy a kezelő az ujjaival könnyen elérje a funkciógombokat, anélkül, hogy közben el kellene engednie a kormányt. A vészgomb megakadályozza, hogy a gép véletlenül hátraguruljon a kezelő felé. A HC V további előnye, hogy a hullaszállító tálca dőlése is állítható. De valójában, a legjobb tulajdonsága az, hogy a tálcáját akár körbe is lehet forgatni a tengelye körül. Aki szedett már ki szűk helyről hízót, vagy kocát egyedi állásból vagy akár fiaztató leszorító közül, az tudja, hogy mit jelent ez a funkció. Egyszerűen csak meg kell állni a folyosón, a tálcát a tetem felé elforgatni, meghurkolni és az elektromos csörlővel felhúzni a gépre. Ezután kifordítani a tálcát a folyosóra, beállítani a hullatálca dőlésszögét és az irányító karokkal gázt adva kigurulni az istállóból.
A géphez továbbá gyógyszeres tálca is rendelhető, hogy a napi rutinhoz is társa lehessen a gép. Maximális teherbírása 125 kg, szélessége 490 mm, magassága 1856 mm, önsúlya 102 kg, a gép sebessége 4-5 km/h és anyaga tüzihorganyzott acél.

HC I multifunkcionális telepi kisgép

HC I multifunkcionális telepi kisgép

HC I multifunkcionális telepi kisgép

Cserélhető adapterek

Cserélhető adapterek

A termékcsalád abszolút favoritja a HC I mulitfunkcionális kisgép. Az előző modelleket ötvözve sokrétű feladatok ellátására kifejlesztett eszköz. Önjáró, elektromos csörlővel ellátott, kifordítható és dönthető hullatálcával rendelkező kisgép, melynek vontató kapacitása maximum 350 kg. Ezzel a géppel kocát, kant, akár borjat is lehet szállítani. Kezelése szintén funkciógombokkal történik a markolaton. A HC I-hez rendelhetők kiegészítő adapterek, amellyel egy multifunkcionális telepi géppé változtatható. A tartóvilla alkalmazásával a kiegészítő adapterek könnyen, fizikai erő kifejtése nélkül is cserélhetők. A felépítmények cserélésével akár teherhordó kiskocsi, standard hullaszállító vagy komplett tejtaxi is kialakítható. A gép sebessége 4-5 km/h, amit bármelyik felépítménnyel tud teljesíteni. Ez a multifunkcionális kisgép tökéletesen kiváltja azokat a dízel gépeket a telepen, amelyek a hullaszállítás, takarmányszállítás és tejtaxi feladatait eddig elvégezték. A logosztika egy emberre és egyetlen gépre leszűkül, jelentős összeget megtakarítva tulajdonosának. Maximális teherbírása 350kg, szélessége 515 mm, magassága 1856 mm, önsúlya 156 kg, a gép sebessége 4-5 km/h és anyaga tüzihorganyzott acél.

HC Feeder S tejtaxi

HC Feeder S tejtaxi

HC Feeder S tejtaxi

A tejtaxi egy nemesacél tartállyal rendelkező önjáró etetőkocsi. A 200 literes tartályban lévő keverőmotorral összekeverhető a száraz takarmány a vízzel, vagy már a megkevert folyékony takarmány áramoltatható. Az adagolás a pisztolyra szerelt gomb segítségével történik az etetőcsészékbe. A hosszú szárral könnyen elérhető a kutricában messzebb elhelyezett csésze is. A gép szűk folyosókon is elfér, mozgatása egyszerű. Használatával az alom könnyedén, gyorsan és higiénikusan megetethető. A vödrözés és moslékolás a múlté. Egyetlen feltöltéssel, géppel és emberrel végigetethetőek a malacok. Mindezt halkan, csendesen a kocák megzavarása nélkül.

Szerző: tartastechnologia.hu

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük